5, Gorzka Czekolada
[ Pobierz całość w formacie PDF ] NR5 ISSN: 2082-6699 · STYCZEŃ – MARZEC · 2012 · CENA: 5,90 PLN EDYTORIAL spis treści 05 38 NEON news LOOKIER design 10 MIEJSKA OSOBOWOŚĆ w tabliczkach FOTOSYNTEZA EWA DZIEKAN SŁODKA, MŁODA, AKTYWNA 41 LOOKIER tester ANGELINA JOLIE 42 LOOKIER miejsce Z INSULINĄ JEJ DO TWARZY SZALEŃSTWO W 3D 18 RAFINACJA 44 MAGDA PROKOPOWICZ LOOKIER trendy BĄDŹ KULĄ DOBREJ ENERGII 46 SŁODKA linia 47 LOOKIER akcja 48 TOMEK RYGALIK LOOKIER noty SŁOWO NA LITERĘ „D” 49 POD pokrywką CHŁÓD NA GŁÓD?! 26 CZARNA bez cukru NIE DAJ SIĘ GENOM GORĄCO MI! 30 CZARNA słodzona 54 STAROŚĆ RADOŚĆ SZARE komórki CZYLI TREND NA DOJRZAŁOŚĆ MÓZG MANIPULANT CZEKOLADA ODKRYJ GORZKĄ PRAWDĘ Magazyn diabetologiczny „Gorzka Czekolada” wydawany pod patronatem irmy Sanoi-Aventis Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa. Redaktor Naczelna: Monika Witecka-Blanch / Zastępca Redaktor Naczelnej: Paulina Fehler / Wydawca: Agencja Wydawnicza Musqo, ul. Boya-Żeleńskiego 11/16, 91-747 Łódź, tel.: (42) 209-39-36, www.musqo.pl / Kierownik Projektu: Marcin Biedrzycki / Sekretarz Redakcji: Ewa Pliszka / Projekt graiczny i skład DTP: Przemysław Ludwiczak / Korekta: Hanna Opala, Jarosław Matusz / Współpraca: Justyna Mazepus, Małgorzata Chmiel, Marysia Ramotowska, Emilia Przybył, Dorota Chyra-Jach, Joanna Jachmann, Magdalena Kacalak, Olga Woźniak, Łukasz Iwasiński, Kamil Nadolski, Wojciech Pastuszka, Marek Lewoc, Aneta Łańcuchowska, Agata Jędraszczak, Jarosław Matusz, Iwona Bielawska, Robert Trzęsala / Ilustracje: Michał Wenski / Zdjęcia: Justyna Ejsmont, Przemysław Ludwiczak, Marcin Stępień, Michał Eysymontt, East News, MW Media, BEW, Shutterstock, Getty Images / Reklama: Małgorzata Chmiel, gorzka.cz@musqo.pl, (42) 209-39-36 / Nakład: 7000 egz. 03 EDYTORIAL słowo wstępu PRZYDATNE WSPARCIE MONIKA WITECKA-BLANCH redaktor naczelna Skończyliśmy pierwszy rok! „Gorzka Czekolada” przeszła z Wami przez wszyst- kie pory ubiegłego roku. Patrząc na sprawę obiektywnie, za nami cztery nume- ry, żywa reakcja diabetyków na nowy magazyn lifestylowy, setki mail i listów. Jednak dla nas ten rok to także podwójna próba sił. Po pierwsze, sprawdzenie, czy słuszne były nasze intuicje o potrzebnie istnienia magazynu diabetologicz- nego, który zamiast straszyć, pouczać i nudzić niepraktyczną teorią, pokazuje, że diabetyk może realizować swoje pasje i marzenia. Wystarczy go w tym mą- drze wspierać, zaciekawić wiedzą o własnym organizmie i pokazać, że są inni, którzy pomimo choroby nie rezygnują z bycia sobą. Po drugie, ubiegły rok był dla nas sprawdzianem, czy jesteśmy w stanie dać Wam do ręki magazyn, który w pozytywny sposób zmotywuje do dbania o zdrowie, rozbudzi chęć życia i po- każe, że pomimo cukrzycy można wiele. Wśród wspomnianych wcześniej maili i listów, które utwierdziły nas w celowości tego projektu, kilka zapadło mi głębo- ko w pamięć. Szczególnie dobrze pamiętam mail od matki małego diabetyka, pisany ze szpitala, w którym leżał jej synek. Informacja o chorobie dziecka była dla jego rodziców szokiem i ciosem. Rozmowy z lekarzami i wyszukane w inter- necie informacje pozwoliły opanować intelektualnie chorobę, ale nie uciszyły niepokoju i smutku. Znaleziony na oddziale numer „Gorzkiej Czekolady” okazał się być dla matki właśnie tym pozytywnym elementem, który pozwolił jej ina- czej spojrzeć na chorobę. Mamy nadzieję, że dla każdego z Was „Gorzka” jest wła- śnie takim przydatnym wsparciem. Przed nami kolejny rok. Obiecujmy nieustanie się rozwijać i słuchać Waszych potrzeb. Chcemy być coraz lepsi, dlatego piszcie do nas, pytajcie, proponujcie tematy, dzielcie się z nami Waszymi spostrzeżeniami. Jesteśmy dla Was i chcemy być jak najbliżej Was. MASZ POMYSŁ NA CIEKAWY TEMAT? NAPISZ DO NAS. NASI DZIENNIKARZE CZEKAJĄ: GORZKA.CZ@MUSQO.PL 04 NEON news ZDROWIEeee... Okazuje się, że nie wszystkie barwniki oznaczane źle kojarzącym się „E” są niebezpieczne. W ostatnich miesiącach brazylijscy naukowcy z Uniwersytetu Narodowe- go w Rio Grande do Sul wykazali po- zytywny wpływ na zdrowie barwnika E-100, czyli kurkuminy ekstrachowa- nej z kłączy ostryżu długiego ( Curcu- ma longa , kurkuma). Żółto-pomarań- czowa kurkumina wykorzystywana jest m.in. do barwienia curry, marga- ryny, panierek, serów topionych, ale też bawełny i kosmetyków. W bada- niach opublikowanych w Journal of Nutritional Biochemistry wykazano, że barwnik E-100 u 9 z 11 osób reduku- je ponad 81% wielkości guza mózgu, zwanego glejakiem (GBM). W ostatnich latach ochronne i lecz- nicze działanie kurkuminy w różnych schorzeniach wykazali także amery- kańscy naukowcy z Louisiana State University Health Sciences Center. Ich badania dowiodły, że kurkumina ha- muje wzrost i rozprzestrzenianie się komórek raka piersi oraz raka trzustki. Udowodnili też, że barwnik ma dzia- łanie lecznicze w 572 innych scho- rzeniach, w tym: przy stresie oksyda- cyjnym, różnego typu zapaleniach, uszkodzeniach DNA, chorobach wą- troby o podłożu chemicznym, choro- bie Alzheimera i zwłóknieniach wątro- by. Obecnie bada się wpływ substancji na inne nowotwory i kolejne choroby. MgCh OJCOStWO NA RECEPtę Według pisma „Proceedings of the National Academy of Sciences” po- ziom testosteronu u mężczyzn, któ- rzy niedawno zostali ojcami, ulega znacznemu obniżeniu, a to wpływa pozytywnie na ich zdrowie. Badacze z amerykańskiego North- western University przeanalizowali poziomu testosteronu w ślinie 624 młodych Filipińczyków, z których około jedna trzecia w ciągu 4,5 roku trwania badań została ojcami. Okazało się, że pojawienie się dziecka przyczy- niało się do spadku stężenia hormonu o 26−34 proc. Spadek ten był ponad dwukrotnie większy niż w przypadku normalnego obniżenia się poziomu testosteronu z wiekiem (10−13 proc.). Wcześniejsze badania wykazały, że mężczyźni, którzy założyli rodziny, cie- szą się lepszym zdrowiem i żyją dłużej. Amerykańscy badacze twierdzą, że ma to związek właśnie z obniżeniem poziomu testosteronu. Zbyt wysoki poziom tego hormonu wywołuje bo- wiem większą podatność na choroby przewlekłe i może zwiększać ryzyko raka prostaty. FUSy NA ZDROWIE Herbata zdrowa jak wino? Naukow- cy odpowiadają jednogłośnie – tak. Przyzwyczailiśmy się do wychwa- lania prozdrowotnych właściwości herbaty zielonej, białej i czerwonej, a niesłusznie pomijamy tę najbardziej pospolitą – czarną. Herbata swe uznanie zawdzięcza dużej zawartości polifenoli, które ha- mują działanie wolnych rodników, a więc chronią przed rozwojem cho- rób sercowo-naczyniowych i nowo- tworów oraz zapobiegają szybkiemu starzeniu się. Obliczono, że w jednej iliżance mocnej herbaty znajduje się ich tyle, ile w pięciu szklankach soku z pomarańczy. Najsilniejsze działanie antyoksydacyjne ma oczywiście zielo- na odmiana, ale naukowcy ostatnimi czasy coraz częściej przyglądają się najczęściej pitej na świecie – czarnej herbacie. Docenia się ją głównie za zmniejszanie ryzyka zawału serca, wspomaganie trawienia i hamowa- nie rozwoju bakterii w przewodzie pokarmowym (skuteczna przy dole- gliwościach gastrycznych) oraz prze- ciwdziałanie powstawaniu zakrzepów. Stomatolodzy dodają, że dobrze chro- ni przed próchnicą, bo zawiera dużo luoru. A z badań, którym poddało się ponad 63 tys. Chińczyków, wynika, że picie jednej szklanki fermentowa- nej herbaty (czarnej) dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choro- by Parkinsona o około 71%. ta bardziej wychwalana – zielona – nie wykazała w badaniach takiego powiązania. PRZEłOM Z kO- MóRkAMI BEtA W laboratorium Francuskiego Pań- stwowego Instytutu Poszukiwań Naukowych odtworzono ludzkie ko- mórki, które naturalnie produkują insulinę. ta informacja może okazać się prze- łomowa dla wszystkich diabetyków korzystających z terapii insulinowej. W niedalekiej przyszłości osoby te ma- ją szansę odstawić zastrzyki z insuliny. Przyczyną cukrzycy jest bowiem brak lub złe funkcjonowanie tzw. komórek beta trzustki. to dlatego nad próbami ich odtworzenia naukowcy na całym świecie pracowali od ponad 30 lat. Francuscy eksperci uważają, że dzięki ich dokonaniu otworzyły się zupełnie nowe perspektywy poznania i lecze- nia cukrzycy. Odtworzenie poprawnie działających komórek beta w labo- ratorium pozwala bowiem na lepsze zrozumienie ich funkcjonowania, a w dalszej perspektywie umożliwi leczenie diabetyków i wszczepianie sztucznie stworzonych komórek pa- cjentom. Jar EP MgCh 05
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plstyleman.xlx.pl
|