5, Gorzka Czekolada

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
NR5
ISSN: 2082-6699 · STYCZEŃ – MARZEC · 2012 · CENA: 5,90 PLN
                                 EDYTORIAL
spis treści
05
38
NEON
news
LOOKIER
design
10
MIEJSKA
OSOBOWOŚĆ
w tabliczkach
FOTOSYNTEZA
EWA DZIEKAN
SŁODKA, MŁODA, AKTYWNA
41
LOOKIER
tester
ANGELINA JOLIE
42
LOOKIER
miejsce
Z INSULINĄ JEJ DO TWARZY
SZALEŃSTWO
W 3D
18
RAFINACJA
44
MAGDA PROKOPOWICZ
LOOKIER
trendy
BĄDŹ KULĄ DOBREJ ENERGII
46
SŁODKA
linia
47
LOOKIER
akcja
48
TOMEK RYGALIK
LOOKIER
noty
SŁOWO NA LITERĘ „D”
49
POD
pokrywką
CHŁÓD
NA GŁÓD?!
26
CZARNA
bez cukru
NIE DAJ SIĘ
GENOM
GORĄCO MI!
30
CZARNA
słodzona
54
STAROŚĆ RADOŚĆ
SZARE
komórki
CZYLI TREND NA DOJRZAŁOŚĆ
MÓZG
MANIPULANT
CZEKOLADA
ODKRYJ GORZKĄ PRAWDĘ
Magazyn diabetologiczny „Gorzka Czekolada” wydawany pod patronatem irmy Sanoi-Aventis Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17,
00-203 Warszawa. Redaktor Naczelna: Monika Witecka-Blanch / Zastępca Redaktor Naczelnej: Paulina Fehler / Wydawca: Agencja
Wydawnicza Musqo, ul. Boya-Żeleńskiego 11/16, 91-747 Łódź, tel.: (42) 209-39-36, www.musqo.pl / Kierownik Projektu: Marcin
Biedrzycki / Sekretarz Redakcji: Ewa Pliszka / Projekt graiczny i skład DTP: Przemysław Ludwiczak / Korekta: Hanna Opala, Jarosław Matusz / Współpraca: Justyna
Mazepus, Małgorzata Chmiel, Marysia Ramotowska, Emilia Przybył, Dorota Chyra-Jach, Joanna Jachmann, Magdalena Kacalak, Olga Woźniak, Łukasz Iwasiński, Kamil
Nadolski, Wojciech Pastuszka, Marek Lewoc, Aneta Łańcuchowska, Agata Jędraszczak, Jarosław Matusz, Iwona Bielawska, Robert Trzęsala / Ilustracje: Michał Wenski /
Zdjęcia: Justyna Ejsmont, Przemysław Ludwiczak, Marcin Stępień, Michał Eysymontt, East News, MW Media, BEW, Shutterstock, Getty Images / Reklama: Małgorzata
Chmiel, gorzka.cz@musqo.pl, (42) 209-39-36 / Nakład: 7000 egz.
03
 EDYTORIAL
słowo wstępu
PRZYDATNE
WSPARCIE
MONIKA WITECKA-BLANCH
redaktor naczelna
Skończyliśmy pierwszy rok! „Gorzka Czekolada” przeszła z Wami przez wszyst-
kie pory ubiegłego roku. Patrząc na sprawę obiektywnie, za nami cztery nume-
ry, żywa reakcja diabetyków na nowy magazyn lifestylowy, setki mail i listów.
Jednak dla nas ten rok to także podwójna próba sił. Po pierwsze, sprawdzenie,
czy słuszne były nasze intuicje o potrzebnie istnienia magazynu diabetologicz-
nego, który zamiast straszyć, pouczać i nudzić niepraktyczną teorią, pokazuje,
że diabetyk może realizować swoje pasje i marzenia. Wystarczy go w tym mą-
drze wspierać, zaciekawić wiedzą o własnym organizmie i pokazać, że są inni,
którzy pomimo choroby nie rezygnują z bycia sobą. Po drugie, ubiegły rok był
dla nas sprawdzianem, czy jesteśmy w stanie dać Wam do ręki magazyn, który
w pozytywny sposób zmotywuje do dbania o zdrowie, rozbudzi chęć życia i po-
każe, że pomimo cukrzycy można wiele. Wśród wspomnianych wcześniej maili
i listów, które utwierdziły nas w celowości tego projektu, kilka zapadło mi głębo-
ko w pamięć. Szczególnie dobrze pamiętam mail od matki małego diabetyka,
pisany ze szpitala, w którym leżał jej synek. Informacja o chorobie dziecka była
dla jego rodziców szokiem i ciosem. Rozmowy z lekarzami i wyszukane w inter-
necie informacje pozwoliły opanować intelektualnie chorobę, ale nie uciszyły
niepokoju i smutku. Znaleziony na oddziale numer „Gorzkiej Czekolady” okazał
się być dla matki właśnie tym pozytywnym elementem, który pozwolił jej ina-
czej spojrzeć na chorobę. Mamy nadzieję, że dla każdego z Was „Gorzka” jest wła-
śnie takim przydatnym wsparciem.
Przed nami kolejny rok. Obiecujmy nieustanie się rozwijać i słuchać Waszych
potrzeb. Chcemy być coraz lepsi, dlatego piszcie do nas, pytajcie, proponujcie
tematy, dzielcie się z nami Waszymi spostrzeżeniami. Jesteśmy dla Was i chcemy
być jak najbliżej Was.
MASZ
POMYSŁ NA
CIEKAWY TEMAT?
NAPISZ DO NAS. NASI
DZIENNIKARZE CZEKAJĄ:
GORZKA.CZ@MUSQO.PL
04
 NEON
news
ZDROWIEeee...
Okazuje się, że nie wszystkie barwniki
oznaczane źle kojarzącym się „E” są
niebezpieczne.
W ostatnich miesiącach brazylijscy
naukowcy z Uniwersytetu Narodowe-
go w Rio Grande do Sul wykazali po-
zytywny wpływ na zdrowie barwnika
E-100, czyli kurkuminy ekstrachowa-
nej z kłączy ostryżu długiego (
Curcu-
ma longa
, kurkuma). Żółto-pomarań-
czowa kurkumina wykorzystywana
jest m.in. do barwienia curry, marga-
ryny, panierek, serów topionych, ale
też bawełny i kosmetyków. W bada-
niach opublikowanych w Journal of
Nutritional Biochemistry wykazano, że
barwnik E-100 u 9 z 11 osób reduku-
je ponad 81% wielkości guza mózgu,
zwanego glejakiem (GBM).
W ostatnich latach ochronne i lecz-
nicze działanie kurkuminy w różnych
schorzeniach wykazali także amery-
kańscy naukowcy z Louisiana State
University Health Sciences Center. Ich
badania dowiodły, że kurkumina ha-
muje wzrost i rozprzestrzenianie się
komórek raka piersi oraz raka trzustki.
Udowodnili też, że barwnik ma dzia-
łanie lecznicze w 572 innych scho-
rzeniach, w tym: przy stresie oksyda-
cyjnym, różnego typu zapaleniach,
uszkodzeniach DNA, chorobach wą-
troby o podłożu chemicznym, choro-
bie Alzheimera i zwłóknieniach wątro-
by. Obecnie bada się wpływ substancji
na inne nowotwory i kolejne choroby.
MgCh
OJCOStWO
NA RECEPtę
Według pisma „Proceedings of the
National Academy of Sciences” po-
ziom testosteronu u mężczyzn, któ-
rzy niedawno zostali ojcami, ulega
znacznemu obniżeniu, a to wpływa
pozytywnie na ich zdrowie.
Badacze z amerykańskiego North-
western University przeanalizowali
poziomu testosteronu w ślinie 624
młodych Filipińczyków, z których
około jedna trzecia w ciągu 4,5 roku
trwania badań została ojcami. Okazało
się, że pojawienie się dziecka przyczy-
niało się do spadku stężenia hormonu
o 26−34 proc. Spadek ten był ponad
dwukrotnie większy niż w przypadku
normalnego obniżenia się poziomu
testosteronu z wiekiem (10−13 proc.).
Wcześniejsze badania wykazały, że
mężczyźni, którzy założyli rodziny, cie-
szą się lepszym zdrowiem i żyją dłużej.
Amerykańscy badacze twierdzą, że
ma to związek właśnie z obniżeniem
poziomu testosteronu. Zbyt wysoki
poziom tego hormonu wywołuje bo-
wiem większą podatność na choroby
przewlekłe i może zwiększać ryzyko
raka prostaty.
FUSy NA
ZDROWIE
Herbata zdrowa jak wino? Naukow-
cy odpowiadają jednogłośnie – tak.
Przyzwyczailiśmy się do wychwa-
lania prozdrowotnych właściwości
herbaty zielonej, białej i czerwonej,
a niesłusznie pomijamy tę najbardziej
pospolitą – czarną.
Herbata swe uznanie zawdzięcza
dużej zawartości polifenoli, które ha-
mują działanie wolnych rodników,
a więc chronią przed rozwojem cho-
rób sercowo-naczyniowych i nowo-
tworów oraz zapobiegają szybkiemu
starzeniu się. Obliczono, że w jednej
iliżance mocnej herbaty znajduje się
ich tyle, ile w pięciu szklankach soku
z pomarańczy. Najsilniejsze działanie
antyoksydacyjne ma oczywiście zielo-
na odmiana, ale naukowcy ostatnimi
czasy coraz częściej przyglądają się
najczęściej pitej na świecie – czarnej
herbacie. Docenia się ją głównie za
zmniejszanie ryzyka zawału serca,
wspomaganie trawienia i hamowa-
nie rozwoju bakterii w przewodzie
pokarmowym (skuteczna przy dole-
gliwościach gastrycznych) oraz prze-
ciwdziałanie powstawaniu zakrzepów.
Stomatolodzy dodają, że dobrze chro-
ni przed próchnicą, bo zawiera dużo
luoru. A z badań, którym poddało się
ponad 63 tys. Chińczyków, wynika,
że picie jednej szklanki fermentowa-
nej herbaty (czarnej) dziennie może
zmniejszyć ryzyko wystąpienia choro-
by Parkinsona o około 71%. ta bardziej
wychwalana – zielona – nie wykazała
w badaniach takiego powiązania.
PRZEłOM Z kO-
MóRkAMI BEtA
W laboratorium Francuskiego Pań-
stwowego Instytutu Poszukiwań
Naukowych odtworzono ludzkie ko-
mórki, które naturalnie produkują
insulinę.
ta informacja może okazać się prze-
łomowa dla wszystkich diabetyków
korzystających z terapii insulinowej.
W niedalekiej przyszłości osoby te ma-
ją szansę odstawić zastrzyki z insuliny.
Przyczyną cukrzycy jest bowiem brak
lub złe funkcjonowanie tzw. komórek
beta trzustki. to dlatego nad próbami
ich odtworzenia naukowcy na całym
świecie pracowali od ponad 30 lat.
Francuscy eksperci uważają, że dzięki
ich dokonaniu otworzyły się zupełnie
nowe perspektywy poznania i lecze-
nia cukrzycy. Odtworzenie poprawnie
działających komórek beta w labo-
ratorium pozwala bowiem na lepsze
zrozumienie ich funkcjonowania,
a w dalszej perspektywie umożliwi
leczenie diabetyków i wszczepianie
sztucznie stworzonych komórek pa-
cjentom.
Jar
EP
MgCh
05
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • styleman.xlx.pl