4(IV)e, technologia żywienia - artykuły
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Bez kompromisu Dziesięć lat ciągłego rozwoju w rozlewie aseptycznym na zimno: Procomac zdobył pierwsze miejsce w sektorze posiadając 60 zainstalowanych kompletnych linii aseptycznych do szerokiej gamy produktów: o wysokiej i niskiej kwasowości, klarownych i z pulpą, gazowanych i naturalnych. Technologia SAFEASEPTIC Procomac oferuje rozwiązanie „bez kompromisów” zaprojektowane, żeby spełnić wszystkie Wasze oczekiwania: najwyższy poziom bezpieczeństwa produktu połączony z dużą elastycznością operacyjną. Forma Sp. z o. o. tel. (48 22) 663 78 15 fax 022 663 75 14 e-mail: b.wojcik@forma.pol.pl www.forma.pol.pl Technologia aseptyczna – najlepsze rozwiązanie do rozlewania soków owocowych Wprowadzenie na rynek nowych produktów na bazie owoców w pojem- nikach PET spotkało się z dużym sukcesem ze strony odbiorców. Pojemnik PET w porównaniu z tradycyjną butelką szklaną ma wiele zalet: jest nietłuką- cy, lekki, może być wyprodukowany w wielu kształtach, co pozwala uzyskać produkty o szczególnym wizerunku. Napoje niegazowane na bazie owoców są bardzo wrażliwe na dzia- łalność ewentualnych mikroorganizmów, tak więc przy ich rozlewie nie- zbędne jest zastosowanie środków ostrożności w celu uniknięcia ich przedwczesnego zepsucia. Pierwszą możliwością jest dodanie konser- wantów, ale jest ona coraz gorzej przyjmowana przez rynek, który prefe- ruje napoje „naturalne” harmonizujące się ze stylem życia ukierunkowa- nym na zdrowie psychofizyczne. wań i bez konieczności stosowania specjalnego ubioru. Sterylizacja pojemni- ków przewiduje krótki czas kontaktu pojemnikia z roztworem sterylizującym. Trzecia generacja wprowadza rozwinięte systemy do zarządzania zmianą formatu – która staje się prostsza i szybsza do wykonania – a ogólnie, więk- szą wszechstronność linii: można stosować różne pojemniki i różne produk- ty; elementem kwalifikującym te linie jest możliwość rozlewania płynnych produktów gazowanych i niegazowanaych. W ostatnim okresie Procomac wprowadził czwartą generację własnych aseptycznych linii rozlewniczych, które zajmują mniejszą przestrzeń i pozwa- lają na maksymalną wszechstronność produkcyjną na poziomie produktu oraz pojemnika. Zrezygnowanie z białej sali i uproszczenie procedur zarzą- Rozlew na gorąco Drugą możliwą technologią rozlewu soków owocowych w pojemniki PET jest rozlew na gorąco; w technologii tej przewiduje się rozlew produktu w tem- peraturze ok. 85°C i utrzymanie produktu w ciągłym obiegu podczas posto- jów linii. W ten sposób ciepło produktu utrzymuje higienę środowiska rozle- wającego i sterylizuje butelkę i nakrętkę. Rozlew na gorąco był szeroko sto- sowany ze względu na łatwą instalację i zarządzanie oraz na ograniczone koszty inwestycyjne. Ograniczeniem takiego zastosowania jest długie przeby- wanie produktu w wysokiej temperaturze powodujące utratę zawartości wita- min oraz sztuczny smak produktu końcowego, który odbierany jest przez kon- sumenta jako mniej świeży i naturalny. Ponadto na liniach z częstymi zatrzy- maniami podczas pracy produkt wielokrotnie cyrkuluje, co powoduje jeszcze bardziej zauważalną utratę aromatów. Fillstar CX Rozlew aseptyczny Najbardziej zaawansowaną technologicznie odpowiedzią na problem roz- lewu soków owocowych w butelki PET jest rozlew asept y czny. Nowoczesna linia do rozlewu aseptycznego wrażliwych napojów składa się z: dzania linią zwiększyły rynek linii aseptycznych. Różni producenci napojów inwestują w tym sektorze w celu wytwarzania produktów z segmentu „pre- mium”, to znaczy nowoczesnych napojów w pojemnikach o atrakcyjnym wyglądzie. układu sterylizacji nakrętek; Wszechstronny rozlew Procomac w ostatnich latach rozwinął technologię przeznaczoną do roz- lewu aseptycznego napojów niegazowanych. Rozlewaczka Fillstar FX posia- da charakterystykę bardzo użyteczną dla osiągnięcia odpowiedniego rozlewu aseptycznego: maszyny rozlewającej przystosowanej do rozlewu i zamykania pojem- ników w warunkach aseptycznych; zestawu urządzeń procesu, które zasilają system niezbędnymi czynnikami (azot, powietrze, woda) w optymalnych warunkach dobrego funkcjonowania. Z punktu widzenia technologicznego różni producenci klasyfikują linie aseptyczne według „generacji”. Według tej klasyfikacji pierwsza generacja tych urządzeń określa linie rozlewnicze, do których jest konieczne zastoso- wanie białej sali w celu kontroli mikrobiologicznej. Z reguły w tym przypadku systemy sterylizacji przewidują długi czas kontaktu roztworu sterylizującego z pojemnikiem; interwencja operatora w przypadku zablokowania w białej sali wymaga stosowania masek i specjalnych ubrań, a następnie ponowną ste- rylizację systemu przed rozpoczęciem produkcji. Druga generacja wprowadza zastosowanie izolatora mikrobiologicznego i zaznacza odejście od białej sali. Izolator mikrobiologiczny jest takim sposo- bem obudowy maszyny, który spełnia rolę zabezpieczenia aseptycznego i systemu klimatyzowania. Zawiera ona blok sterylizująco-płucząco-rozlewa- jący i zakręcający, gwarantując sterylność otoczenia pracy. Operator pracuje w środowisku normalnym, bez konieczności stosowania specjalnych zacho- brak kontaktu pomiędzy nalewakiem a szyjką butelki; bezpośrednie przesyłanie produktu ze zbiornika zewnętrznego utrzy- manego w nadciśnieniu przez gaz obojętny, bez zastosowania pomp przesyłających, które wpływają na niestabilność produktu; sterylizacja rozlewaczki poprzez automatyczne zakładanie i zdejmowanie fałszywych butelek dla CIP i SIP w zamkniętym obiegu. Fillstar CX reprezentuje natomiast ostatnią ewolucję systemu rozlewania Procomac opartego na przepływowych miernikach magnetycznych; dzięki zastosowaniu zaworów pneumatycznych do wytwarzania nadciśnienia i dekompresji pojemnika umożliwia rozlewanie w optymalnych warunkach zarówno produktów gazowanych, jak i niegazowanych . Oprócz tego istnie- je możliwość rozlewu produktów zawierających pulpę i włókna. PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 4/2006 1 systemu sterylizacji pojemników; systemu kontroli zakażenia środowiska, który może być realizowany poprzez białą salę lub dzięki zastosowaniu izolatora mikrobiologicznego; zmienna prędkość rozlewu w celu uniknięcia powstawania piany na początku rozlewu i w celu otrzymania maksymalnej dokładności pomiaru iloś- ci produktu rozlewanego; Stacja sterylizująca systemu aseptycznego Procomac Unibloc Spin została zdecydowanie uproszczona Unibloc Spin – obrót butelki jest realizowany za pomocą specjalnej gwiazdy Unibloc Spin – dowolność kształtu butelki dzięki systemowi Universal bottle handling Fillstar CX dostępna jest w gamie modeli od 50 do 140 zaworów przy wydajności produkcyjnej od 18 000 do 67 500 but./h 1-litrowych dla pro- duktów niegazowanych oraz od 18 000 do ponad 55 000 but./h 1-litrowych dla produktów z dodatkiem dwutlenku węgla. bliższych lat. Zapewni ona produkowanie soków o wysokiej jakości o wielu smakach, przystosowanych do gustów konsumentów na ciągle rozwijają- cym się rynku, a także pakowanych w atrakcyjne pojemniki. Umożliwi to także modyfikacje wymiarów i kształtu pojemnika według upodobań bez koniecz- ności ponoszenia dużych kosztów inwestycyjnych. Zbyszko , firma utworzona w 1993 roku przez Zbigniewa Bojanowicza, jest firmą specjalizującą się w produkcji napojów gazowanych i niegazowa- nych na bazie owoców. Nowoczesne zakłady produkcyjne usytuowane są w Białobrzegach i Radomiu. Zbyszko zawsze inwestowała w najnowocześniejsze technologie, gdzie jej celem było i jest stosowanie wydajnego systemu produkcyjnego i zgod- nego z normami systemu kontroli jakości HACCP oraz standardami jakości ISO 9001. Innowacja, inwestycje, jakość, szeroka gama produktów – to pod- stawowe elementy ciągłego wzrostu, który doprowadził Zbyszko na czwarte miejsce w Polsce wśród firm rozlewających napoje z dystrybucją produktów na terytorium całej Polski i ponad 2 milionami litrów rozlewanych codziennie. Szczególnym impulsem do rozwoju była decyzja o wejściu na rynek napojów niegazowanych rozlewanych aseptycznie; technicznym partnerem tej operacji jest Procomac, który dostarczył kompletną linię aseptyczną, któ- rej główną cechą jest wszechstronność. W bloku sterylizująco-płucząco-roz- lewającym w technologii UNIBLOC 2 przenoszenia butelek poprzez pierścień szyjki stosuje się maszynę sterylizującą i płuczkę GRIPSTAR CX z elektro- niczną kontrolą czasów obróbki. Zastosowanie izobarycznej elektronicznej rozlewaczki objętościowej FILLSTAR CX 100 umożliwia najbardziej wszech- stronny wybór pojemników i produktów; dzięki izobarycznemu elektroniczne- mu nalewakowi objętościowemu z nowymi rozwiązaniami istnieje możliwość rozlewania napojów niegazowanych bez kontaktu lub napojów gazowanych z kontaktem pomiędzy butelką a dyszą nalewaka. Linia uzupełniona jest systemem transportu butelek i zgrzewek, jednost- kami procesu do zarządzania płynami, mikserem liniowym, izolatorem mikro- biologicznym oraz PROCOMAC CHECKSTAR – kontrolerem poziomu/zakręt- ki/etykiety nowego projektu. Kontroler ten poza gwarantowaniem jednakowej jakości produktu na wyjściu pozwala na automatyczne zarządzanie operacja- mi pobierania próbek końcowego produktu, które są niezbędne dla popraw- nego zarządzania linią aseptyczną. Dzięki wprowadzeniu tej nowej linii Zbyszko ma możliwość znacznego poszerzenia swojej gamy produktów produktami wysokiej jakości bez kon- serwantów, które umożliwią mu wzmocnienie pozycji na polskim rynku. Zalety elektroniki Pojawienie się elektroniki w projektowaniu systemów rozlewających pozwoliło istotnie podnieść poziom bezpieczeństwa produktów rozlewanych aseptycznie. Główną obawą użytkowników linii aseptycznych jest kontrola każdej procedury, ponieważ potencjalnie każda wykonywana operacja – od produkcji napojów do sterylizacji pojemników, od rozlewania do zakręcenia, od zarządzania środowiskiem rozlewu do składowania półproduktów – może stworzyć czynnik ryzyka, jeśli nie zostanie wykonana w odpowiedni sposób. Niewychwycenie w odpowiednim czasie potencjalnych czynników ryzyka może doprowadzić do zniszczenia dużych ilości produktu, biorąc pod uwagę aktualne duże wydajności linii rozlewniczych, które często przekraczają 30 000 but./h. Obecnie elektronika umożliwia ustalenie poprawności każdej operacji dzięki monitorowaniu z różnymi rodzajami kontroli, zarówno działania całej linii, jak i pojedynczego elementu. Nowości w systemach nadzoru umoż- liwiają kontrolę całej linii z pojedynczego panelu operatora lub z odległego miejsca, zmniejszając czas wykrycia potencjalnego ryzyka oraz czas reakcji do doprowadzenia linii do optymalnego funkcjonowania. Operator wspomagany jest przez coraz bardziej wyszukane oprogramo- wanie, które zmniejsza margines błędu i jest w stanie przewidzieć powstawa- nie sytuacji potencjalnie ryzykownych, sugerując podjęcie odpowiednich przeciwdziałań. Procomac wprowadził ostatnio system PLUS, który umożliwia analizo- wanie wszystkich archiwalnych danych produkcyjnych w celu znalezienia słabych punktów, tak zwane wąskie gardła linii i skoncentrowanie konserwa- cji na maszynach linii, które tego wymagają. Wizja przyszłości Rozlew aseptyczny soków owocowych i napojów niegazowanych na bazie owoców jest obecnie optymalnym rozwiązaniem dla producentów. W wyniku rozwoju technologii ostatnich lat powstały linie bardziej kompakto- we i niezawodne, które gwarantują maksymalną różnorodność i stwarzają możliwość używania różnych typów pojemników bez konieczności wykony- wania długotrwałych zmian oprzyrządowania. Nowoczesna linia aseptyczna może rozlewać przy dużych prędkościach szeroką gamę produktów zarówno niegazowanych, jak i z dodatkiem dwutlenku węgla. Mimo iż jest to większa inwestycja w stosunku do kosztów linii rozlewu na gorąco, linia aseptyczna umożliwia stosowanie pojemników PET lżejszych w stosunku do tych stoso- wanych na linii hot fill . Przekłada się to na oszczędności i skraca czas zwro- tu inwestycji. Ponadto technologia aseptyczna umożliwia rozlewanie do bute- lek o indywidualnym kształcie, które są atrakcyjniejsze dla klienta. Dzięki tym wszystkim cechom, wydaje się, że technologia aseptyczna pozostanie główną technologią stosowaną do rozlewu soków w ciągu naj- Chcesz osiągnąć sukces – postaw na innowacje Chętnie pomożemy! Forma Sp. z o. o. ul. Reymonta 12, 01-842 Warszawa tel. (48 22) 663 78 15, fax 022 663 75 14 e-mail: b.wojcik@forma.pol.pl www.forma.pol.pl 2 PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 4/2006
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plstyleman.xlx.pl
|