5(V)e, technologia żywienia - artykuły

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
AB Enzymes u progu nowego sezonu sokowniczego
AB Enzymes GmbH z siedzibą w Darmstadt w Niemczech to jedna z najstarszych na
świecie firm produkujących preparaty enzymatyczne pochodzenia mikrobiologiczne-
go. Została założona w 1907 roku pod nazwą Roehm & Haas GmbH. W 1934 roku za-
prezentowano pierwszy preparat enzymatyczny do zastosowań żywnościowych pod
nazwą PEKTINOL, będący pektynazą do obróbki soków owocowych.
Obecnie AB Enzymes GmbH należy do grupy ABF Ingredients, jednego z czterech
segmentów Associated British Foods.
ABF Ingredients skupia wewnątrz grupy wiele firm z wielu kontynentów, produkujących
specjalistyczne funkcjonalne dodatki do żywności.
AB Enzymes GmbH sprzedaje preparaty enzymatyczne praktycznie na wszystkich
kontynentach poprzez swoje regionalne oddziały utworzone w Stanach Zjednoczo-
nych, Brazylii, Azji Południowo-Wschodniej, Polsce oraz w Finlandii. Współpracuje tak-
że bardzo ściśle z dużą grupą firm dystrybucyjnych rozlokowanych w ponad 50 kra-
jach całego świata.
W ofercie AB Enzymes znajdują się preparaty enzymatyczne do wielu różnych zasto-
sowań przemysłowych, a przede wszystkim do:
Nasi specjaliści:
Andrzej Dadas tel.: 0601 598803
Andrzej Turlej tel.: 0607 448428
służą fachowym i kompetentnym doradz-
twem w doborze preparatów enzyma-
tycznych i ich zastosowaniu.
AB Enzymes Poland sp. z o. o.
Ul. POW 35
98-200 Sieradz
tel. /faks: 043 8223094
tel. /faks: 043 8273808
e-mail: abenzymes@abenzymes. pl
www. abenzymes. com
przemysłu piekarsko-ciastkarskiego,
przemysłu sokowniczego,
przemysłu winiarskiego,
przemysłu paszowego,
przemysłu tekstylnego,
przemysłu papierniczego
oraz do wielu innych zastosowań specjalistycznych.
Na sezon owocowo-warzywny 2006/2007 AB Enzymes przygotowała kilka nowych
preparatów enzymatycznych, które, mamy nadzieję, spotkają się z życzliwym zaintere-
sowaniem polskiego rynku.
Pierwszy z nich to:
ROHAPECT
®
MA PLUS HC
Enzym ten przeznaczony jest przede wszystkim do obróbki miazgi owoców ziarnko-
wych. Charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością enzymatyczną, kilkakrotnie
przewyższającą znany od wielu lat preparat Rohapect MA plus. Dzięki wysokiej kon-
centracji preparatu nawet przy jego małych dawkach otrzymuje się bardzo dobre wy-
niki zarówno pod względem wzrostu uzysku soku, jak i większej przepustowości pras
tłoczących. W wyniku selektywnie dobranych, określonych aktywności enzymatycz-
nych, nawet przy istotnym zwiększeniu dawek nie dochodzi do upłynniania miazgi,
a wytłoki po tłoczeniu są nieomal suche. Stosowanie małych dawek preparatu daje
stosunkowo niezłe wyniki w uzysku soku, a otrzymane wytłoki mogą być w dalszym
ciągu cennym surowcem do produkcji pektyn.
Kolejnym preparatem, który będzie miał swoją premierę w 2006 roku to:
ROHAPECT
®
BERRY
Enzym ten jest przeznaczony przede wszystkim do obróbki owoców kolorowych. Jest
wysoko skoncentrowanym preparatem, bardzo dobrze radzącym sobie z obróbką
miazgi oraz soku nawet przy niskim pH.
Dzięki wielu dodatkowym aktywnościom pobocznym, jego zastosowanie zapewnia
wysoką efektywność tłoczenia, lepszą ekstrakcję barwników oraz szybką i skuteczną
depektynizację uzyskanych soków. Ponieważ w Polsce od kilku już lat obserwuje się
wzrost przetwarzania owoców kolorowych na soki, mamy nadzieję, że ten nowy pre-
parat enzymatyczny będzie naszą atrakcyjną odpowiedzią na rosnące zapotrzebowa-
nie rynku.
Trzecim nowym preparatem enzymatycznym będzie:
ROHAPECT
®
DA12L
Enzym ten jest przeznaczony przede wszystkim do depektynizacji soków owocowych,
szczególnie soku jabłkowego. Jest również, podobnie jak wymienione już wcześniej
enzymy, wysoko skoncentrowanym preparatem, bardzo bogatym w poboczne araba-
nazowe aktywności. Dzięki temu uzyskuje się klarowne i stabilne w przechowywaniu
soki i koncentraty owocowe.
Oprócz wymienionych nowych preparatów enzymatycznych firma AB Enzymes oferu-
je przemysłowi sokowniczemu również takie enzymy, jak:
ROHAPECT
®
MA plus — do maceracji miazgi z owoców ziarnkowych,
ROHAPECT
®
MAX — do maceracji miazgi z owoców ziarnkowych,
ROHAPECT
®
PTE — do obróbki miazgi i soków z owoców ziarnkowych, zabezpiecza-
jący przed uwalnianiem się kwasu monogalakturonowego,
ROHAPECT
®
10L — do obróbki miazgi i soków z owoców kolorowych,
ROHAPECT
®
DA6L — do depektynizacji soków z owoców ziarnkowych,
ROHAPECT
®
S — do rozkładu skrobi w sokach owocowych,
ROHAPECT
®
VR-C — do zwiększenia przepływu przy ultrafiltracji soków.
Tom 50
nr 5/2006
Czasopismo recenzowane
Istnieje od 1957 r.
Z wróć uwagę!
Na dodatek specjalny poświęcony branży
owocowo-warzywnej, a w nim działania Krajo-
wej Rady Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owo-
ców i Warzyw, sonda wśród przedsiębiorców
branży i prezentacja znaczących na rynku firm
Polskie przetwórstwo owoców i warzyw — groźny konkurent
na unijnym rynku
Polska jest zagłębiem owocowym i warzywnym Unii Europejskiej. Od kilku lat eksport prawie
wszystkich przetworów owocowo-warzywnych rośnie bardziej dynamicznie niż wzrasta import, dlate-
go też systematycznie zwiększa się eksport netto przetworzonych produktów ogrodniczych, jak również
jego udział w całkowitej podaży tych produktów. Wzrost tego wskaźnika jest dowodem dużej siły kon-
kurencyjnej polskiej branży owocowo-warzywnej. Największy udział eksportu w stosunku do produkcji
ogółem odnosi się do produkcji i sprzedaży: zagęszczonych soków owocowych (93–95%), owoców
mrożonych (70–85%), warzyw mrożonych (70–80%) i owoców w puszkach (70%). Bardzo duży poten-
cjał krajowego przetwórstwa wynika przede wszystkim z dopływu do sektora kapitału inwestorów stra-
tegicznych, zwłaszcza w ostatnim dziesięcioleciu. Efektem tego jest wysoki poziom technologii produk-
cji, szczególnie w zakładach firm wiodących w branży. Wiąże się to z obniżeniem kosztów produkcji
i zwiększeniem oferty rynkowej, charakteryzującej się różnorodnością kompozycji smakowej i opako-
wań nieodbiegającą od oferowanej w Europie Zachodniej. Nasze produkty owocowo-warzywne ma-
ją walory smakowe i ekologiczne lepsze niż unijne produkty, co wynika z uwarunkowań glebowo-
klimatycznych Polski oraz stosowania mniejszych niż w UE-15 ilości nawozów sztucznych i środków
ochrony roślin.
Należy też pochwalić krajowe firmy przetwórcze za bardzo szybkie dostosowywanie się do unijnych
przepisów prawa żywnościowego, zwłaszcza w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności
(HACCP) oraz ochrony środowiska. Systematycznie też polepsza się jakość polskich przetworów.
W branży owocowo-warzywnej funkcjonuje (wg danych GUS) ponad 340 firm przemysłowych (za-
trudniających ponad 9 osób) oraz ponad 900 mikrofirm (zatrudniających do 9 osób). Te ostatnie zajmu-
ją się głównie produkcją warzyw kwaszonych oraz suszy owocowych i warzywnych, a ich poziom pro-
dukcji nie przekracza na ogół 1 tys. t, natomiast produkcja w firmach największych przekracza 50 tys. t
rocznie. W branży owocowo-warzywnej postępuje koncentracja produkcji i zwiększenie udziału lide-
rów w rynku. Na przykład: w produkcji dżemów udział dwóch potentatów – Agros i Materne wynosi
60%, w produkcji przetworów pomidorowych udział Heinz Polska i Agros wynosi 50%, w produkcji
mrożonych owoców i warzyw łączny udział kilkunastu podmiotów wynosi ok. 70%, przy czym lidera-
mi są: Hortex – obecnie Polski Ogród, Hortino, Bonduelle. Liderami w produkcji konserw i marynat wa-
rzywnych są: Bonduelle, Warmińskie ZPOW Kwidzyn, Pudliszki, Rolnik i Polan. Przetwory owocowe
i warzywne stanowią ok. 8% całej wartości produkcji przemysłu spożywczego.
Wykorzystanie mocy przetwórczych w ostatnich latach w produkcji mrożonych warzyw wynosi
90%, owoców mrożonych i zagęszczonych soków z owoców miękkich wynosi od 60 do 100%. Łącz-
ne moce przetwórcze w branży owocowo-warzywnej wynoszą ok. 1,9 mln t, z czego na produkcję mro-
żonek przypada ok. 800 tys. t, zagęszczonych soków owocowych – ok. 300–350 tys. t, przetworów po-
midorowych – ok. 110–120 tys. t. Moce przetwórcze mikrofirm ocenia się na 250–300 tys. t (zacyto-
wane dane pochodzą z raportu o branży autorstwa B. Noseckiej i J. Jędrzejewskiej).
Główną bolączką branży owocowo-warzywnej jest nikła współpraca uczestników rynku i brak
silnej reprezentacji przetwórców. W tym należy upatrywać przyczyn niepełnego wykorzystania na eu-
ropejskim rynku wielkiego polskiego potencjału w produkcji surowców i przetwórstwie owoców i wa-
rzyw oraz niewielkiego wpływu krajowych przetwórców zarówno na wielkość, strukturę dostaw surow-
ców i ich jakość oraz cen przetworów, jak i kształt regulacji tego sektora w UE.
Nasz miesięcznik od lat zachęca do współpracy producentów surowców i przetwórców i szeroko
informuje o wszelkich w tym zakresie inicjatywach. Jesteśmy także orędownikami powstania silnej re-
prezentacji branży owocowo-warzywnej – szansę taką stwarza przynależność do Krajowej Rady Prze-
twórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw. W tym numerze w dodatku specjalnym nt. branży znaj-
dą Państwo informacje o ostatnich inicjatywach KRPiZOiW. Zachęcam do zapoznania się z nimi i do
włączenia się w prace Rady. Naprawdę warto – i trzeba!
W numerze m. in.:
– XXVI Międzynarodowe Seminarium Sadowni-
cze w Limanowej – forum spotkania producen-
tów surowców i przetwórców
– Rynek zagęszczonych soków owocowych
w Polsce w analizie dr Bożeny Noseckiej
– Polski handel zagraniczny mrożonymi owoca-
mi i warzywami w 2005 r. pióra Anny Bugały
– Jaka będzie ostatecznie definicja wódki
w UE? Pilnowanie polskiego interesu w tej
sprawie jest jednym z najważniejszych zadań
Krajowej Rady Przetwórstwa Spirytusu
– Co dalej z kartonami do żywności płynnej?
O ciekawej inicjatywie związanej z tym tema-
tem w kolejnym odcinku cyklu „Widziane
z Wiejskiej”
Smak Kwietnia 2006
Wiosna wkrótce za nami, ale po zimie, któ-
ra spustoszyła nasze organizmy z witamin, bu-
dzi szczególny apetyt na to, co
w naszej diecie jest..... zielone,
czerwone, żółte, nęcące sma-
kiem i zapachem. Wszystkie te
kolory, smaki i aromaty umie-
ścił producent HORTINO
ZPOW Leżajsk Sp. z o. o. (pod
nową marką POLTINO) w „
Zu-
pie ogórkowej
” o tradycyjnym
polskim smaku. Tę gotową
mieszankę składającą się
z 6 składników: ogórków kwaszonych, ziemnia-
ków, marchewki, cebuli, pietruszki, selera i pach-
nącą wspaniale świeżym koperkiem nasza stała
grupa konsultantów wskazała jako swój kwietnio-
wy wybór Smaku Miesiąca.
Producentowi — firmie
HORTINO
— gratulu-
jemy!
W następnym numerze:
Rynek wód mineralnych i napojów
Maria J. Przegalińska
redaktor naczelna
Albo nauczymy się iść razem w pokoju i harmonii, albo też drogi nasze rozejdą się i zniszczymy siebie samych i innych.
Papież Jan Paweł II (1986)
2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
5/2006
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • styleman.xlx.pl