5(V)e, technologia żywienia - artykuły
[ Pobierz całość w formacie PDF ] AB Enzymes u progu nowego sezonu sokowniczego AB Enzymes GmbH z siedzibą w Darmstadt w Niemczech to jedna z najstarszych na świecie firm produkujących preparaty enzymatyczne pochodzenia mikrobiologiczne- go. Została założona w 1907 roku pod nazwą Roehm & Haas GmbH. W 1934 roku za- prezentowano pierwszy preparat enzymatyczny do zastosowań żywnościowych pod nazwą PEKTINOL, będący pektynazą do obróbki soków owocowych. Obecnie AB Enzymes GmbH należy do grupy ABF Ingredients, jednego z czterech segmentów Associated British Foods. ABF Ingredients skupia wewnątrz grupy wiele firm z wielu kontynentów, produkujących specjalistyczne funkcjonalne dodatki do żywności. AB Enzymes GmbH sprzedaje preparaty enzymatyczne praktycznie na wszystkich kontynentach poprzez swoje regionalne oddziały utworzone w Stanach Zjednoczo- nych, Brazylii, Azji Południowo-Wschodniej, Polsce oraz w Finlandii. Współpracuje tak- że bardzo ściśle z dużą grupą firm dystrybucyjnych rozlokowanych w ponad 50 kra- jach całego świata. W ofercie AB Enzymes znajdują się preparaty enzymatyczne do wielu różnych zasto- sowań przemysłowych, a przede wszystkim do: Nasi specjaliści: Andrzej Dadas tel.: 0601 598803 Andrzej Turlej tel.: 0607 448428 służą fachowym i kompetentnym doradz- twem w doborze preparatów enzyma- tycznych i ich zastosowaniu. AB Enzymes Poland sp. z o. o. Ul. POW 35 98-200 Sieradz tel. /faks: 043 8223094 tel. /faks: 043 8273808 e-mail: abenzymes@abenzymes. pl www. abenzymes. com przemysłu piekarsko-ciastkarskiego, przemysłu sokowniczego, przemysłu winiarskiego, przemysłu paszowego, przemysłu tekstylnego, przemysłu papierniczego oraz do wielu innych zastosowań specjalistycznych. Na sezon owocowo-warzywny 2006/2007 AB Enzymes przygotowała kilka nowych preparatów enzymatycznych, które, mamy nadzieję, spotkają się z życzliwym zaintere- sowaniem polskiego rynku. Pierwszy z nich to: ROHAPECT ® MA PLUS HC Enzym ten przeznaczony jest przede wszystkim do obróbki miazgi owoców ziarnko- wych. Charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością enzymatyczną, kilkakrotnie przewyższającą znany od wielu lat preparat Rohapect MA plus. Dzięki wysokiej kon- centracji preparatu nawet przy jego małych dawkach otrzymuje się bardzo dobre wy- niki zarówno pod względem wzrostu uzysku soku, jak i większej przepustowości pras tłoczących. W wyniku selektywnie dobranych, określonych aktywności enzymatycz- nych, nawet przy istotnym zwiększeniu dawek nie dochodzi do upłynniania miazgi, a wytłoki po tłoczeniu są nieomal suche. Stosowanie małych dawek preparatu daje stosunkowo niezłe wyniki w uzysku soku, a otrzymane wytłoki mogą być w dalszym ciągu cennym surowcem do produkcji pektyn. Kolejnym preparatem, który będzie miał swoją premierę w 2006 roku to: ROHAPECT ® BERRY Enzym ten jest przeznaczony przede wszystkim do obróbki owoców kolorowych. Jest wysoko skoncentrowanym preparatem, bardzo dobrze radzącym sobie z obróbką miazgi oraz soku nawet przy niskim pH. Dzięki wielu dodatkowym aktywnościom pobocznym, jego zastosowanie zapewnia wysoką efektywność tłoczenia, lepszą ekstrakcję barwników oraz szybką i skuteczną depektynizację uzyskanych soków. Ponieważ w Polsce od kilku już lat obserwuje się wzrost przetwarzania owoców kolorowych na soki, mamy nadzieję, że ten nowy pre- parat enzymatyczny będzie naszą atrakcyjną odpowiedzią na rosnące zapotrzebowa- nie rynku. Trzecim nowym preparatem enzymatycznym będzie: ROHAPECT ® DA12L Enzym ten jest przeznaczony przede wszystkim do depektynizacji soków owocowych, szczególnie soku jabłkowego. Jest również, podobnie jak wymienione już wcześniej enzymy, wysoko skoncentrowanym preparatem, bardzo bogatym w poboczne araba- nazowe aktywności. Dzięki temu uzyskuje się klarowne i stabilne w przechowywaniu soki i koncentraty owocowe. Oprócz wymienionych nowych preparatów enzymatycznych firma AB Enzymes oferu- je przemysłowi sokowniczemu również takie enzymy, jak: ROHAPECT ® MA plus — do maceracji miazgi z owoców ziarnkowych, ROHAPECT ® MAX — do maceracji miazgi z owoców ziarnkowych, ROHAPECT ® PTE — do obróbki miazgi i soków z owoców ziarnkowych, zabezpiecza- jący przed uwalnianiem się kwasu monogalakturonowego, ROHAPECT ® 10L — do obróbki miazgi i soków z owoców kolorowych, ROHAPECT ® DA6L — do depektynizacji soków z owoców ziarnkowych, ROHAPECT ® S — do rozkładu skrobi w sokach owocowych, ROHAPECT ® VR-C — do zwiększenia przepływu przy ultrafiltracji soków. Tom 50 nr 5/2006 Czasopismo recenzowane Istnieje od 1957 r. Z wróć uwagę! Na dodatek specjalny poświęcony branży owocowo-warzywnej, a w nim działania Krajo- wej Rady Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owo- ców i Warzyw, sonda wśród przedsiębiorców branży i prezentacja znaczących na rynku firm Polskie przetwórstwo owoców i warzyw — groźny konkurent na unijnym rynku Polska jest zagłębiem owocowym i warzywnym Unii Europejskiej. Od kilku lat eksport prawie wszystkich przetworów owocowo-warzywnych rośnie bardziej dynamicznie niż wzrasta import, dlate- go też systematycznie zwiększa się eksport netto przetworzonych produktów ogrodniczych, jak również jego udział w całkowitej podaży tych produktów. Wzrost tego wskaźnika jest dowodem dużej siły kon- kurencyjnej polskiej branży owocowo-warzywnej. Największy udział eksportu w stosunku do produkcji ogółem odnosi się do produkcji i sprzedaży: zagęszczonych soków owocowych (93–95%), owoców mrożonych (70–85%), warzyw mrożonych (70–80%) i owoców w puszkach (70%). Bardzo duży poten- cjał krajowego przetwórstwa wynika przede wszystkim z dopływu do sektora kapitału inwestorów stra- tegicznych, zwłaszcza w ostatnim dziesięcioleciu. Efektem tego jest wysoki poziom technologii produk- cji, szczególnie w zakładach firm wiodących w branży. Wiąże się to z obniżeniem kosztów produkcji i zwiększeniem oferty rynkowej, charakteryzującej się różnorodnością kompozycji smakowej i opako- wań nieodbiegającą od oferowanej w Europie Zachodniej. Nasze produkty owocowo-warzywne ma- ją walory smakowe i ekologiczne lepsze niż unijne produkty, co wynika z uwarunkowań glebowo- klimatycznych Polski oraz stosowania mniejszych niż w UE-15 ilości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Należy też pochwalić krajowe firmy przetwórcze za bardzo szybkie dostosowywanie się do unijnych przepisów prawa żywnościowego, zwłaszcza w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności (HACCP) oraz ochrony środowiska. Systematycznie też polepsza się jakość polskich przetworów. W branży owocowo-warzywnej funkcjonuje (wg danych GUS) ponad 340 firm przemysłowych (za- trudniających ponad 9 osób) oraz ponad 900 mikrofirm (zatrudniających do 9 osób). Te ostatnie zajmu- ją się głównie produkcją warzyw kwaszonych oraz suszy owocowych i warzywnych, a ich poziom pro- dukcji nie przekracza na ogół 1 tys. t, natomiast produkcja w firmach największych przekracza 50 tys. t rocznie. W branży owocowo-warzywnej postępuje koncentracja produkcji i zwiększenie udziału lide- rów w rynku. Na przykład: w produkcji dżemów udział dwóch potentatów – Agros i Materne wynosi 60%, w produkcji przetworów pomidorowych udział Heinz Polska i Agros wynosi 50%, w produkcji mrożonych owoców i warzyw łączny udział kilkunastu podmiotów wynosi ok. 70%, przy czym lidera- mi są: Hortex – obecnie Polski Ogród, Hortino, Bonduelle. Liderami w produkcji konserw i marynat wa- rzywnych są: Bonduelle, Warmińskie ZPOW Kwidzyn, Pudliszki, Rolnik i Polan. Przetwory owocowe i warzywne stanowią ok. 8% całej wartości produkcji przemysłu spożywczego. Wykorzystanie mocy przetwórczych w ostatnich latach w produkcji mrożonych warzyw wynosi 90%, owoców mrożonych i zagęszczonych soków z owoców miękkich wynosi od 60 do 100%. Łącz- ne moce przetwórcze w branży owocowo-warzywnej wynoszą ok. 1,9 mln t, z czego na produkcję mro- żonek przypada ok. 800 tys. t, zagęszczonych soków owocowych – ok. 300–350 tys. t, przetworów po- midorowych – ok. 110–120 tys. t. Moce przetwórcze mikrofirm ocenia się na 250–300 tys. t (zacyto- wane dane pochodzą z raportu o branży autorstwa B. Noseckiej i J. Jędrzejewskiej). Główną bolączką branży owocowo-warzywnej jest nikła współpraca uczestników rynku i brak silnej reprezentacji przetwórców. W tym należy upatrywać przyczyn niepełnego wykorzystania na eu- ropejskim rynku wielkiego polskiego potencjału w produkcji surowców i przetwórstwie owoców i wa- rzyw oraz niewielkiego wpływu krajowych przetwórców zarówno na wielkość, strukturę dostaw surow- ców i ich jakość oraz cen przetworów, jak i kształt regulacji tego sektora w UE. Nasz miesięcznik od lat zachęca do współpracy producentów surowców i przetwórców i szeroko informuje o wszelkich w tym zakresie inicjatywach. Jesteśmy także orędownikami powstania silnej re- prezentacji branży owocowo-warzywnej – szansę taką stwarza przynależność do Krajowej Rady Prze- twórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw. W tym numerze w dodatku specjalnym nt. branży znaj- dą Państwo informacje o ostatnich inicjatywach KRPiZOiW. Zachęcam do zapoznania się z nimi i do włączenia się w prace Rady. Naprawdę warto – i trzeba! W numerze m. in.: – XXVI Międzynarodowe Seminarium Sadowni- cze w Limanowej – forum spotkania producen- tów surowców i przetwórców – Rynek zagęszczonych soków owocowych w Polsce w analizie dr Bożeny Noseckiej – Polski handel zagraniczny mrożonymi owoca- mi i warzywami w 2005 r. pióra Anny Bugały – Jaka będzie ostatecznie definicja wódki w UE? Pilnowanie polskiego interesu w tej sprawie jest jednym z najważniejszych zadań Krajowej Rady Przetwórstwa Spirytusu – Co dalej z kartonami do żywności płynnej? O ciekawej inicjatywie związanej z tym tema- tem w kolejnym odcinku cyklu „Widziane z Wiejskiej” Smak Kwietnia 2006 Wiosna wkrótce za nami, ale po zimie, któ- ra spustoszyła nasze organizmy z witamin, bu- dzi szczególny apetyt na to, co w naszej diecie jest..... zielone, czerwone, żółte, nęcące sma- kiem i zapachem. Wszystkie te kolory, smaki i aromaty umie- ścił producent HORTINO ZPOW Leżajsk Sp. z o. o. (pod nową marką POLTINO) w „ Zu- pie ogórkowej ” o tradycyjnym polskim smaku. Tę gotową mieszankę składającą się z 6 składników: ogórków kwaszonych, ziemnia- ków, marchewki, cebuli, pietruszki, selera i pach- nącą wspaniale świeżym koperkiem nasza stała grupa konsultantów wskazała jako swój kwietnio- wy wybór Smaku Miesiąca. Producentowi — firmie HORTINO — gratulu- jemy! W następnym numerze: Rynek wód mineralnych i napojów Maria J. Przegalińska redaktor naczelna Albo nauczymy się iść razem w pokoju i harmonii, albo też drogi nasze rozejdą się i zniszczymy siebie samych i innych. Papież Jan Paweł II (1986) 2 PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 5/2006
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plstyleman.xlx.pl
|