48 przepisĂłw na pizzÄ™ i sosy, przepisy kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Pizza Ciasto cienkie – składniki: - 3 szklanki mąki, - 0,8 szklanki mleka (niecała szklanka, awaryjnie moŜna uŜyć wody), - 5 dag droŜdŜy, - 6 łyŜek oleju, - 1,5 łyŜki cukru, - 3 szczypty soli. Ciasto grube – składniki: - 4 szklanki mąki, - 1 szklanka mleka, - 6 dag droŜdŜy, - 8 łyŜek oleju, - 2 łyŜki cukru, - sól. Ciasto cienkie z ziemniakami – składniki: - 35 dag mąki, - 3,5 dag droŜdŜy, - 0,5 szklanki ciepłej wody, - 1 łyŜka stołowa oliwy, - 3 szczypty soli - 3 średniej wielkości gotowane, zmielone przez maszynkę do mięsa ziemniaki. Skład tradycyjnej pizzy domowej: - 35 dag pieczarek, - 3 średnie cebule, - papryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki, - 20 dag kiełbasy śląskiej pikantnej / salami itp., - Ŝółty ser – im więcej tym lepiej (według uznania), - moŜe być równieŜ pół puszki kukurydzy albo i kiszonego ogórka – opcjonalnie, - przyprawa do pizzy – opcjonalnie. Sposób przygotowania Wyrabiamy ciasto. Wsypujemy mąkę i pozostałe składniki ciasta do miski. DroŜdŜe naleŜy rozkruszyć na drobne kawałki i wrzucić do mleka (wody), które zostało wcześniej lekko podgrzane. Temperatura mleka wody nie powinna być za wysoka bo sparzymy droŜdŜe i ciasto nie wyrośnie. Jak juŜ wszystko znajduje się w misce – ugniatamy ciasto do momentu aŜ będzie dobrze wyrobione, tzn. ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni – około 5 minut. Jeśli ciasto przykleja się do dłoni to znak, Ŝe było za duŜo płynów, w tym momencie naleŜy dosypać trochę mąki „na oko”. Po wyrobieniu ciast pozostawić je najlepiej w misce zakrytej ręcznikiem na jakiś czas, aŜ wyrośnie. Przygotowujemy sos. 1 Copyright © by Karol Słomiński Składniki sosu mieszamy ze sobą dodając, pozostawiając aby przeszło przyprawami do czasu wyrośnięcia ciasta. Przygotowuję dodatki Kiełbasę kroimy w drobną kostkę lub według uznania, następnie cebulę i całą resztę. Kiełbasę podsmaŜamy na patelni, gdy jest juŜ lekko zarumieniona dodajemy stopniowo cebulę i pieczarki. Po lekkim dosmaŜeniu (złocista cebula) – pozostawiamy do wystygnięcia i najlepiej odsączyć olej. Ser naleŜy zetrzeć na grubej tarce. Z dodatkami nie naleŜy przesadzać – według uznania jeśli ktoś lubi duŜo. Nakładam dodatki Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowuję je i układam na wcześniej wysmarowanej margaryną blasze (moŜna tez połoŜyć placek ciasta na blasze i go rozwałkować, rozciągnąć). MoŜemy teraz wysmarować ciasto sosem lub na sam koniec po wypieczeniu. Nakładam najpierw kiełbasę z cebulą i pieczarkami – dzięki odsądzeniu od oleju nasza pizza nie będzie pływać. Następnie nakładamy pozostałe składniki wedle uznania, ser na końcu i posypuję „na oko” ale nie za duŜo przyprawą do pizzy. Na koniec, na sam wierzch moŜna połoŜyć teŜ plastry salami, a nawet pieczarek. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 C na jakieś 40-45 minut. Dla pewności moŜna co jakiś czas sprawdzić „kucharskim drucikiem” czy ciasto jest juŜ wypieczone. Smacznego! Składy pozostałych pizz Margherita: sos, ser. Neapolitańska: pieczarki, cebula, sos, ser. Capricciosa: pieczarki, szynka, sos, ser. Wiedeńska: szynka, por, jajko, sos, ser. Wiosenna: szynka, ogórek, pomidor, cebula, sos, ser. Peperoni: salami, cebula, pomidor, sos, ser. Lubelska: pieczarki, cebula, pomidor, natka pietruszki, sos, ser. Wenecka: salami, cebula, papryka, sos, ser. 2 Copyright © by Karol Słomiński Hawajska: szynka, ananas, sos, ser. Meksykańska: mięso mielone, papryka, cebula, sos, ser. Cypryjska: szynka, ananas, krewetki, sos, ser. Z kurczakiem: kurczak, papryka, pomidor, pieczarki, cebula, sos, ser. Europejska: kurczak, ananas, kukurydza, pieczarki, cebula, sos, ser. Wegetariańska: papryka, pieczarki, cebula, oliwki, pomidor, sos, ser. Frutti di Mare: krewetki, małŜe, kalmary, papryka, oliwki, sos, ser. Farmerska: pomidor, groszek, kukurydza, szynka, pietruszka, sos, ser. Afrykańska: banan, ananas, brzoskwinia, kurczak, sos, ser. Pikantna: cebula, salami, pieczarki, papryka, oliwki, sos ostry, ser. Quatro Stagioni: szynka, pieczarki, krewetki, oliwki, sos, ser. Tuno: tuńczyk, papryka, oliwki, cebula, sos, ser. Sycylijska: kiełbasa, boczek, cebula, papryka, tabasco, sos ostry, ser. Południowa: kapary, szynka, pomidor, pieczarki, sos, ser. Morska: tuńczyk, papr. peperoni, ogórek konserwowy, pomidor, sos, ser. Grecka: ser Feta, papryka, oliwki, pomidor, czosnek, sos, ser. Brazylijska: szynka, cebula, pieczarki, papryka peperoni, sos, ser. 3 Copyright © by Karol Słomiński Wiejska: szynka, bekon, cebula, pieczarki, papr. peperoni, sos, ser. HOT DOG: parówki, ogórek, cebula, pomidor, sos, ser. Pizzy Szefa: pieczarki, cebula, bekon, kiełbasa, papryka peperoni, salami, tabasco, sos, ser x 2. Vesuvio: szynka, oregano, sos, ser. Porto: pieczarki, szynka, krewetki, cebula, oregano, sos, ser. Bambino: kurczak, kukurydza, oregano, sos, ser. Bella: tuńczyk, pomidor, cebula, kukurydza, oregano, sos, ser. Special: pieczarki, salami, pepperoni, por, jajko, oregano, sos, ser. Diavola: pieczarki, szynka, papryka, pepperoni, por, oregano, sos, ser. Tropicana: kurczak, ananas, banan, oregano, sos, ser. Cztery pory roku: pieczarki, szynka, pomidor, oliwki, papryka, krewetki, oregano, sos, ser. Italiana: pieczarki, szynka, salami, papryka, oregano, sos, ser. Venezja: kurczak, pomidor, ananas, oliwki, oregano, sos, ser. Vito: pieczarki, salami, pomidor, pepperoni, cebula, sos, ser. Tivoli: salami, papryka, por, krewetki, oliwki, oregano, sos, ser. Firmowa: pieczarki, szynka, pomidor, papryka, jajko, oliwki, oregano, sos, ser. Familijna: 4 Copyright © by Karol Słomiński szynka, kurczak, pomidor, kukurydza, por, oliwki, oregano, sos, ser. Roma: pieczarki, szynka, krewetki, czosnek, oregano, sos, ser. Mistral: kurczak, pomidor, ogórek świeŜy, kukurydza, cebula, oregano, sos, ser. Bolero: pieczarki, salami, papryka ostra, oregano, sos, ser. Viva: szynka, ananas, banan, curry, sos, ser. Cebulla: cebula, salami, oregano, sos, ser. Sosy Sos 1 - składniki: - mała puszka koncentratu pomidorowego, - 1/3 szklanki wody, - bazylia, - sól, - cukier. Sos 2 - składniki: - około pół małego słoika ketchupu WŁOCŁAWEK, - mniej więcej tyle samo ilościowe musztardy, - mniej więcej tyle samo ilościowe majonezu, - przyprawy. Sos 3 – sos koperkowy Skład: 2 łyŜki pokrojonego koperku, 1 łyŜka mąki, 1 łyŜka masła, 200 ml bulionu, 100 ml śmietany, sól, cukier. Przygotowanie: przysmaŜyć mąkę na maśle, wlać zimny bulion, gotować mieszając 10 minut, dodać koperek i śmietanę, doprawić sos i zagotować, po zdjęciu z ognia sos moŜna zaciągnąć Ŝółtkami. Sos 4 – sos cebulowy Skład: 300 g cebuli, 1 łyŜka mąki, 2 łyŜki masła, 200 ml bulionu, 100 ml śmietany, 1 łyŜeczka karmelu, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny. Przygotowanie: cebulę obrać, opłukać, posiekać, przysmaŜyć na maśle, oprószyć mąką, wlać zimny bulion, gotować mieszając 20 minut i przetrzeć przez sito, dodać śmietanę i karmel, doprawić sos i zagotować. Sos 5 – sos chrzanowy Skład: 2 łyŜki utartego chrzanu, 1 łyŜka mąki, 1 łyŜka masła, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 100 ml śmietany, sok z cytryny, cukier. 5 Copyright © by Karol Słomiński
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plstyleman.xlx.pl
|