5. VADEMECUM PIEKARZA, Kuchnia i gotowanie, wędlinydomowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ] [Wpisz tekst] ABC DOMOWEGO PIEKARZA SPIS TREŚCI 1 Zakwas 16 Bagietki Bajgle 22 Bułeczki 33 Chałki 44 Chlebki 49 Jestem często pytana o urządzenia, które warto mieć. Postanowiłam więc napisać o niezbędnikach i zbędnikach kuchennych. Rzeczach, które się w kuchni przydają i ułatwiają pracę. W poprzednim poście pisałam na temat maszyn do wypieku chleba. Urządzenia AGD Przedstawiam swoją subiektywną opinię. Uważam, że lepiej poczekać i kupić urządzenie lepszej marki i mieć je dłużej i tym kieruję się w dobieraniu domowego sprzętu. Przez wiele lat miałam do dyspozycji jedynie blender ręczny (ostatni na liście) i świetnie funkcjonowałam robiąc nim serniki z kilograma sera czy inne wypieki. W tamtym czasie ciasta kruche zagniatałam ręcznie. Jestem przeciwniczką wszelkich "kombajnów" - urządzeń, które mają milion funkcji. Wolę mieć kilka rzeczy, które zostały zaprojektowane do wykonywania określonych zadań. Gdybym z poniższej listy miała wybrać dwie rzeczy, wybrałabym mikser ręczny i malakser. Są to urządzenia, dzięki którym robienie domowych wypieków i deserów jest o wiele prostsze. Mikser stojący Urządzenie, którego używam najczęściej. Służy mi do ubijania, zagniatania ciast (hak) i mieszania (wiosło). Od ok. 4 lat używam miksera planetarnego KitchenAid. Mikser ręczny 1 32 [Wpisz tekst] Jest to urządzenie, którego długo nie miałam, bo wydawało mi się zbędne. Dziś używam go równie często (o ile nie częściej) niż miksera stojącego. Kupiłam jeden z najprostszych modeli marki Bosch. W swoim wyborze kierowałam się przede wszystkim tym, by urządzenie było lekkie i miało mało końcówek (w tym wypadku haki do zagniatania i końcówki do ubijania). Warto zwrócić uwagę na to, by mikser wygodnie leżał w dłoni, nie był zbyt ciężki i miał w miarę dużą moc, by radził sobie z większą ilością ciasta. Dodatkowa zaleta pokazanego przeze mnie miksera - cena. Kosztował 79 PLN. Malakser Mam podstawową wersję malaksera z nożami do siekania, tarkami do tarcia i tarczą do krojenia warzyw na plasterki (np. jabłek na szarlotkę. Używam przede wszystkim metalowego ostrza, które służy do siekania, ale również świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta kruchego. Lubię też funkcję tarcia (tonę marchwi na ciasto marchewkowe ściera w kilka minut). Przy wyborze malaksera warto zwrócić uwagę na to, by poszczególne części łatwo było złożyć i rozłożyć do umycia, by ostrza były solidne. Blender ręczny, tzw. żyrafa. Do ucierania musów, szybkiego posiekania orzechów lub ziół czy ubicia małej ilości składników np. na ciasto. Od kiedy mam inne urządzenia, tego używam przede wszystkim do miksowania zup, przygotowywania past do kanapek itp. 2 [Wpisz tekst] Waga kuchenna Duży wybór wag kuchennych, dostępnych również przez Internet, ma Przy wyborze wagi ważne dla mnie było to, by: - miała 2 funkcje ważenia (w gramach i uncjach, jeśli korzystamy z zagranicznych książek, w których są podane takie miary, jeśli nie, prawdopodobnie wystarczy nam ważenie w gramach) - miała płaską powierzchnię - tak, by można było postawić na niej dowolną miskę. Tutaj ważna jest również funkcja tarowania, czyli ważę mąkę, zeruję urządzenie i mam możliwość ważenia kolejnych składników dosypywanych czy dolewanych do tej samej miski - precyzja ważenia do 1 grama (większość wag waży w zakresie do 2-5 g, a to ważne np w przypadku ważenia małych ilości, jak np. drożdże czy sól)Używam wagi kuchennej marki Miałam już różne, ale tą mam najdłużej i działa niezawodnie. Zdjęcia pochodzą ze stron Bosch-agd.pl, Vivamix.pl, salterhousewares.com, hipernet24.pl Miary i wagi 1 szklanka = 1 cup = 250 ml = 16 łyżek 1/16 szk. = 1 łyżka 1/8 szk. = 2 łyżki 1/6 szk. = 2 łyżki+2 łyżeczki 1/4 szk. = 4 łyżki 1/3 szk. = 5 łyżek+1 łyżeczka 1/2 szk. = 8 łyżek 2/3 szk. = 10 łyżek+2 łyżeczki 3/4 szk. = 12 łyżek 1 oz - 1 uncja - 28 g 1 łyżka=3 łyżeczki=1/2 oz = 15 ml Jestem często pytana o maszyny do wypieku chleba. Ci, którzy nigdy nie piekli pieczywa w domu często myślą, że maszyna jest koniecznością do tego, by uzyskać w domu dobry chleb. Liczą też na to, że z maszyny będą wyjmować np. chleb razowy. Poniżej moja krótka opinia na temat tego typu urządzeń. Miałam do czynienia z dwoma firmami - Panasonikiem i Clatronikiem. Osobiście od kilku lat używam tego pierwszego, ale z tego co wiem, zostały wycofane z rynku polskiego. Innym automatem, z którego korzystałam jest Clatronic BBA 3 [Wpisz tekst] 2605. Jest to w miarę niedroga maszyna, która ma wszystkie potrzebne funkcje i działa bezproblemowo. Można ją kupić np. na stronie Te dwie maszyny znam i mogę polecić. Teraz już nie piekę w maszynie, tylko w piekarniku, a w niej wyrabiam większość ciast drożdżowych i chlebów. Chleby na zakwasie nie potrzebują długiego wyrabiania i do ich przygotowania wystarczy mikser. Dwa mieszadła czy jedno? Dwa mieszadła może zapewniają dokładniejsze wymieszanie ciasta, ale należy pamiętać, że jeżeli zamierzamy piec w maszynie, upieczony w ten sposób chleb będzie miał od spodu dwie dziury po mieszadle. Pewnym rozwiązaniem jest wyjmowanie mieszadeł po wyrobieniu ciasta, a przed pieczeniem. Jeśli komuś się chce... Jakie wiaderko? Jestem zwolenniczką raczej niskich wiaderek - zwłaszcza, jeśli zamierzamy w maszynie piec. W wiaderkach wysokich, przy dużej ilości składników, maszyna może niezbyt dokładnie je wyrobić. Ile programów? Tak naprawdę programy, których używam najczęściej to program podstawowy (Basic) oraz program do samego zagniatania ciasta (Dough). Myślę, że wszystko zależy od tego, ile zamierzamy korzystać z maszyny. One mają zwykle dużo programów dodatkowych, jak pieczenie chleba razowego czy francuskiego. Ja korzystałam z nich na początku. Z czasem, kiedy przestałam piec w maszynie, a zamiast tego tylko wyrabiałam w niej ciasto, które piekłam w piekarniku - zrezygnowałam ze wszystkich programów oprócz dwóch wcześniej wymienionych. Na koniec: Nie znam nikogo, komu udało się wyjąć z maszyny do wypieku chleba prawdziwy 'wiejski' chleb czy też chleb razowy. Maszyna jest doskonałym urządzeniem dla wszystkich, którzy zamierzają piec w niej raczej proste chleby, zwłaszcza te na drożdżach. Dla tych, którym brakuje czasu na zagniatanie, pilnowanie, zaglądanie. Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc w niej pszenne pieczywo - zwykle bardzo dobrze wyrasta i się wypieka. Chleby na zakwasie potrzebują innego rytmu wyrastania i zagniatania. Przede wszystkim nie potrzebują tak długiego czasu wyrabiania ani wysokiej temperatury. Zdjęcia pochodzą ze stron: www.panasonic.com i Akcesoria do wypieku chleba 4 [Wpisz tekst] Dzisiaj chciałabym napisać kilka zdań o akcesoriach przydatnych w domowym wypieku chleba. O niektórych z nich pisałam wcześniej, więc odsyłam do podanych niżej linków. To urządzenia i akcesoria, które pojawiają się w publikowanych przeze mnie przepisach, zatem dziś chciałabym je pokazać. Kilka lat temu, kiedy zaczęłam piec chleb w domu, stopniowo zaopatrywałam się w niezbędne mi akcesoria. Kupowałam je w różnych miejscach, często zupełnie przypadkiem. Dla mnie podstawowymi akcesoriami są przede wszystkim: Mikser, waga, miska do wyrabiania ciasta (używam szklanych i plastikowych), łopatka do wygarniania ciasta z miski, formy keksowe o różnych rozmiarach (do wypieku bochenków o wadze 400-1000 g), spryskiwacze: do wody i oleju i lniane ścierki, które w kuchni mają wiele zastosowań - począwszy od wyściełania nimi koszyczków do chleba, na przykrywaniu upieczonego bochenka kończąc. Bardzo lubię piec w i nie wyobrażam sobie pieczenia bez kamienia do pizzy. W ubiegłym roku dostałam domowy, żarnowy młynek do mielenia zbóż i od tamtej pory razową mąkę przygotowuję w domu sama, z ekologicznego ziarna. Poniżej wypisałam jednak akcesoria, które stanowią podstawę. Pozostałe są ułatwiającym życie dodatkiem. Niezbędne: Waga, o rodzajach dostępnych i proponowanych przeze nie wag, pisałam Miarki - do odmierzania suchych i płynnych składników. Można również używać domowych łyżek i łyżeczek, ważne tylko by w jednym przepisie posługiwać się tą samą miarą. Formy do wypieku: keksówki. Używam zarówno silikonowych, jak i stalowych form o różnych wymiarach - pd zupełnie małych, na 1/4 bochenka, poprzez spore, do bochenków o wadze do 1 kg. Lniane ściereczki kuchenna kratka do studzenia Przydatne: Kamień do pieczenia Garnek rzymski, Romertopf, o którym szczegółowo pisałam . Maszyna do wypieku chleba, o której pisałam Urządzenia AGD: mikser, blender, malakser - pisałam o nich Koszyczki do wyrastania Hak do wyrabiania ciasta Żyletka do nacinania Spryskiwacz do wody Spryskiwacz do oleju Łopata Młynki do domowego mielenia zbóż Miarki do odmierzania składników: 5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plstyleman.xlx.pl
|