51 2010, felietony Magdy Gessler
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Moje polskie wita P O L S K I E W I T A W E D Ł U G Tradycja przy stole wigilijnym bez dmuchnicia, bo mo- na było przypadkiem usi na duszy, która to miejsce zajła przed nami. Wiele dawnych rytuałów powtarzamy bezwiednie, nie znajc ich pierwotnego znaczenia. Nawet wigilijne potrawy z makiem, miodem i grzybami maj swoje korzenie w pogaskich stypach, bo były ich tradycyjnymi składnikami. Jest w polskiej Wigilii jeszcze jedna, bar- dzo wana rzecz. Przystpienie do wigilijnego stołu zawsze zwizane było z zachowaniem okrelonych zasad. Po pierwsze, trzeba by wyposzczonym. To pozwoli na głbokie przeycie radoci wieczerzy i zarczam, e cudownie poszerzy perspektyw wigilijnych zapachów i smaków. Karp nie smakuje, gdy nie jestemy głodni, szczególnie gdy nie jest dobrze przyrzdzony. Po drugie i najwaniejsze – Wigilia to dzie przebaczenia. Nie moe by przy wigilijnym stole osób, które nie potrafi wybaczy i lekko nachyli głowy do drugiej osoby. Tego dnia trzeba pamita, e jestemy róni i e rodzina rzadko jest z sob w całkowitej zgodzie. Jest to jednak nasza rodzina, na inn jej nie zamienimy. Nie bdziemy mie drugiego ojca, drugiej matki. S róni, ale s nasi, jedyni i w tym dniu przebaczenia trzeba, by kady mógł spokojnie usi do Wigilii. Moment dzielenia si opłatkiem weryfi kuje, czy zdobylimy si na przebaczenie, bo wtedy moe si pojawi bariera spojrzenia prosto w oczy. Wszystkim ycz, eby to spojrzenie było prawdziwe, nieudawane, bo to bardzo wany moment w roku. To magiczny dzie, równie dzie spełnionych ycze, wic dajmy si zaczarowa albo odczarowa i jeli popłyn łzy, to znaczy, e nam si udało. Polska choinka musi by kolorowa i radosna, wywołujca emocje. Trwa moda na choinki jednokolorowe, która mi si nie podoba. Choinka ma cieszy, wic musi by troch kiczowata. tylko rodzice. W moim rodzinnym do- mu dzieci mogły przystraja drzewko dopiero po ukoczeniu 13. roku ycia – wcale nie dlatego, e bombki były wtedy bardzo drogie. Pamitam, e w Wigili najbardziej czekałam na to, a otworz si drzwi do rozwietlonego cho- ink pokoju. Widziałam na niej tysic zimnych ogni, zapalone wieczki, a pod spodem prezenty, jeszcze długo nietykalne. Po tym jak z bratem czekalimy w swoim pokoju, a rodzice z dziadkami ubior choink, jej widok w pełnej krasie do- prowadzał nas niemale do omdlenia. To był cud, od którego nie moglimy oderwa dziecicych oczu, bo widzielimy najpikniejsz choink na wiecie. Kilka lat póniej zobaczyłam najbrzydsz – w Hawanie. Była pini, ubierałam j sama i zrozumiałam, e przestałam by dzieckiem. O polskiej Wigilii ju w XIX w. mówiono, e jest unikatowa na skal europejsk, a jej wyjtkowo wynika z nieprawdopodobnej szlachetnoci, z jak Polacy celebruj nadejcie Boego Narodzenia. Wigilia to najpikniejszy triumf staropolskiej tradycji. Stół wigilijny musi by prosty, nakryty nienobiałym obrusem wykrochmalonym na blach. Wskazane jest te włoenie pod obrus sianka – równie dlatego, e dziki tej tradycji pojawia si kolejny cudowny, ciepły zapach. Nie ma w Europie innego kraju, w któ- rym Wigili przeywano by tak głboko, a jednoczenie tak... pogasko. Bo w ja- ki sposób zachowuje ona te zwyczaje, które s zwizane z naszymi słowia- skimi przodkami, choby wróenie ze dziebeł siana spod obrusa – kto wybierze dłusze, ten bdzie szczliwszy. Etnolodzy s zdania, e polska Wigilia ma korzenie w poga- skim kulcie zmarłych przodków, szczególnie wyczekiwanych tego wieczoru. Std tradycja pustego nakrycia, które nadal jest okrelane jako „miejsce dla niespodziewanego gocia”, cho rzecz jasna, ju bez kontekstu duchowego. W dawnej Polsce nie wolno było zaj miejsca 100 U waam, e choink powinni ubiera P O L S K I E W I T A W E D Ł U G Kapusta z grzybami To danie wyjtkowe. Ja i moje dzieci co roku bardzo na nie czekamy. Kapusta z grzybami była popisow potraw mojej mamy i chyba w takiej wersji, w jakiej j pamitam, jest nie do odtworzenia. Nie mam pojcia, jakie czary odprawiała nad kapust moja mama, ale to danie co roku smakowało niebiasko. w adnym wypadku nie moe by octowa. Moj ukochan kiszon ka- pust kupuj w Charsznicy. W wypadku tego dania kapusta nie moe by lekka, musi si wczeniej odpowiednio długo i zdrowo kisi, dziki czemu nie musimy jej nawet płuka przed gotowaniem. S róne szkoły, ja w wi- gilijnej kapucie z grzybami zdecydowanie wol kapust pełn naturalnego soku, mocno kwan. Nie znosz kapusty krojonej, lubi, eby si cignła jak spaghetti. Złoto-czerwone dumne polskie grzyby s idealnym i równie istotnym elementem tej potrawy. Moje pochodz od pana Jacka z Hajnówki, który prowadzi tam punkt skupu grzybów. Przywo je do niego gospodynie z okolicznych wiosek. S to grzyby wyjtko- we – due, dorodne i suszone tradycyjnie na przypiecku, a mimo to ani troch nieprzy- palone. Niby to archaizm, ale ten sposób suszenia sprawia, e grzyby maj mnóstwo aromatu, a do tego wygldaj przepiknie. liczne wianki suszonych grzybów dostpne w sklepach nigdy nie bd smakowa tak, jak te babcine, pogite grzyby, które ususzymy sami. Na piecu, na blasze albo na kratce nad blach, przy piekarniku, w którym pieczemy ciasto lub chleb. Gdyby komu zdarzyło si przypiec grzyby zbyt mocno, odradzam dodawanie ich do kapusty, bo danie stanie si gorzkie i niesmaczne. Na kilogram kapusty potrzebujemy około dwudziestu dorodnych borowików. Taka liczba zapewni odpowiednio intensywny grzybowy smak. Do tego odrobina kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, godzików, dobry gatunek pieprzu i kilogram szarej renety, obranej i pokrojonej w wiartki, któr dodajemy pod koniec gotowania. Do wigilijnej kapusty dorzucam te troch aromatycznej pigwy, która nie tylko dodaje daniu aromatu, ale take ułatwia trawienie. Wigilijna kapusta z grzybami powinna by lekko zasmaana na lnianym oleju. Moja mama zawsze robiła j na pełnej słodyczy mce kasztanowej. Kapust zasmaamy na samym kocu, gdy grzyby s ju piknie roz- pite i zapraszaj do jedzenia. Grzybów do kapusty nigdy wczeniej nie obgotowuj, bo znam ich pochodzenie i mam pewno, e nie bd gorzkie. W przeciwiestwie do grzybów z suszarni mechanicznych, których aromat ucieka kominem i znika na zawsze. 102 K apusta musi by kiszona naturalnie,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plstyleman.xlx.pl
|